Loading color scheme

Camu Camu,

slyšeli jste už o ovoci s tímto netypickým názvem? Pokud ne, pojďte se s ním seznámit teď. Roste na tropickém keři s latinským názvem Myrciaria dubia, kterému se nejvíce daří v záplavových oblastech Amazonie, konkrétně v Brazílii a Peru. Červenofialové bobule se žlutou dužinou jsou o něco menší než citron, ale co se týká kyselosti, tak za ním nikterak nezaostávají, naopak! Camu Camu obsahuje obrovské množství vitamínu C, který má na svědomí i extrémní kyselost. Kromě toho je ovoce i poměrně trpké, tedy nic, co byste si jen tak přikousli na chuť.

Ale právě pro vysoký obsah céčka a dalších prospěšných látek, jako jsou draslík, vápník, B vitamíny, aminokyseliny (serin, valin a leucin), vláknina, bílkoviny a také flavonoidy, které se příznivě ovlivňují s vitamínem C, na něj obyvatelé Amazonie nezanevřeli. Dodnes se tam tradičně konzumuje ve formě nápoje. Vy ho můžete užívat ještě jednodušeji, a to ve formě koncentrovaného extraktu, kterého pro pokrytí denní dávky céčka stačí opravdu jen malé množství.

UŽÍVÁNÍ A DÁVKOVÁNÍ

Pro pokrytí denní potřeby vitamínu C stačí 1 odměrka (0,5 g) extraktu s 25% vitamínu C denně. Prášek rozmíchejte ve sklence vody nebo jiného nápoje. Prášek můžete přidat i do smoothie, jogurtů nebo různých kaší. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Camu Camu nemá v běžných dávkách vedlejší účinky. Při překročení doporučené denní dávky můžete pociťovat trávicí obtíže. O užívání extraktu se raději poraďte s lékařem u dětí do 3 let nebo během těhotenství a kojení.

JINÉ NÁZVY PRODUKTU

Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Camu-camu, camu-camu Negro, Camo Camo, Camocamo, Araca d´agua, Araza de Ague, Psidium dubium, Myrciaria dubia, Myrciaria paraensis, Guapuro Blanco, Rumberry, Cacari, shanhuito

ZEMĚ PŮVODU